Personalul medical al Compartimentului Diabet zaharat nutriţie şi boli metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu vine cu o serie de recomandări nutriţionale pentru masa de sărbători, care poate fi o provocare pentru multe persoane atunci când ne gândim la abundenţa şi varietatea alimentară, potrivit Agerpres.
Potrivit unui material informativ postat marţi pe pagina de Facebook a SJU Târgu Jiu, mesele îmbelşugate, alcoolul, dulciurile sunt tentaţii pentru toţi, iar meniul tradiţional de Crăciun este unul foarte bogat caloric, cu o proporţie mare de grăsimi animale şi cu puţine legume.
"Ca să ne bucurăm de mesele din perioada sărbătorilor de iarnă, trebuie să ţinem seama de câteva sfaturi legate de o alimentaţie echilibrată. Puteţi evita excesele alimentare şi să limitaţi creşterea în greutate rămânând activi, mâncând cu atenţie şi conştient, consumând apă şi făcând alegeri inteligente pentru mesele principale şi gustări. Nu trebuie să uităm că mersul pe jos, plimbările în aer liber sunt o ocazie de a face activitate fizică, necesară unui stil de viaţă sănătos. Cum să ne bucurăm de bunătăţile specifice sărbătorilor? Pentru a trece cu bine peste sărbătorile de iarnă, cuvintele cheie sunt moderaţia. Dar şi simplitatea. Prin simplitate se înţelege folosirea ingredientelor proaspete, cât mai puţin procesate, cu cât mai puţini aditivi/conservanţi/coloranţi. Ce fel de asocieri alimentare sunt indicate? Ca şi asocieri, sunt recomandate ca pe farfurie să avem întotdeauna, în părţi egale (vizual), legume, proteine şi carbohidraţi", arată sursa citată.
Din categoria legumelor, iarna se pot consuma murăturile, însă persoanele care suferă de hipertensiune arterială sunt sfătuite să mănânce variantele proaspete - salată de roşii, castraveţi, varză, sfeclă sau salată verde.
Ca surse de proteine de origine animală, sunt enumerate carnea slabă - muşchiul de porc, pulpă/piept de curcan sau pui, lactatele semidegresate, ouăle sau peştele.
În categoria alimentelor cu carbohidraţi se numără pâinea/cerealele/pastele integrale, fructele, orezul integral, porumbul/mămăliga, dar şi cartoful, fasolea boabe, lintea sau năutul.
"Practic, în farfurie, de Crăciun, la aperitive, putem pune brânză sau o bucăţică de caltaboş/leber cu legume şi pâine; la felul principal putem să avem carne slabă alături de legume şi mămăligă sau cartofi", se mai menţionează în postare.
În cazul pacientului cu diabet, care ar trebui să ştie pentru fiecare masă consumată cantitatea de carbohidraţi permisă, stabilită cu medicul curant diabetolog, o felie de cozonac poate avea până la jumătate din cantitatea de glucide permisă pe întreaga zi.
În această perioadă, se recomandă moderaţia, la fel ca în orice perioadă a anului, precum şi respectarea orarului meselor, pe cât posibil.
Cât despre alcool, e bine de ştiut că poate precipita o hipoglicemie - scăderea valorilor glicemice sub 70 mg/dl, deci se recomandă a se consuma în cantitate mică - un pahar de vin, o bere pe întreaga zi.
"Fiecare pacient este unic. În funcţie de bolile pe care le mai are, recomandările sunt diferite: dacă pacientul suferă de hipertensiune sau are tratament pentru hipertensiune arterială, sfatul este de a evita alimentele sărate: telemea, covrigi săraţi, măsline sărate, murături, conserve, mezeluri, mâncăruri gătite cu adaosuri de tip vegeta; dacă nivelul colesterolului este crescut sau pacientul urmează tratament pentru el, sunt de evitat mâncărurile prăjite, cele cu conţinut crescut de grăsimi (şorici, unt, untură, carnea grasă, mezelurile, toba, cârnaţii etc.), dar şi prăjiturile, produsele de la patiserie/cofetărie; dacă nivelul trigliceridelor este crescut, se recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice, sucuri îndulcite, dulciuri, alimente cu zahăr, inclusiv prăjiturile făcute în casă sau cumpărate. Dacă pacientul suferă de obezitate, se recomandă încadrarea în numărul de kilocalorii stabilit cu medicul curant diabet, nutriţie, astfel încât să nu crească în greutate", mai transmit specialiştii SJU Târgu Jiu.





























Comentează