Sute de maghiari din toate comunităţile din Sălaj au fost prezenţi duminică, la Zalău, la tradiţionala sărbătoare ce promovează cultura şi tradiţiile acestei etnii, în cadrul mai larg al Zilelor Maghiarilor din Sălaj, eveniment ce a avut loc în perioada 17-21 septembrie şi a inclus mai multe manifestări culturale, potrivit Agerpres.
În ultima zi a manifestării, în fosta piaţă Szikszai din Zalău, actualmente o parcare în spatele Primăriei, reprezentanţi a 49 de comunităţi maghiare din judeţ au fost prezenţi pentru a sărbători, împreună, comunitatea din care fac parte.
"Conform tradiţiilor noastre, în luna septembrie organizăm o săptămână a minorităţii maghiare din Sălaj. Toată săptămâna am avut programe foarte frumoase pentru comunitatea locală, am avut concursul tinerilor talentaţi, am avut muzică populară, am avut operetă, am avut activităţi pentru tineri şi astăzi am strâns la un loc toate comunităţile locale. Parcă niciodată nu au fost aşa mulţi ca în acest an. Am avut 49 de corturi în teritoriu, iar asta înseamnă 49 de comunităţi. Toţi au venit cu tradiţiile lor, cu diferite produse gastronomice, am făcut concurs de prăjituri şi multe altele. Ceea ce mă încântă pe mine este faptul că lumea îşi însuşeşte această săptămână şi această zi ca şi ziua comunităţii lor. Toată lumea vine de bunăvoie şi se simte foarte, foarte bine. Şi astăzi a fost plin de lume, s-au cunoscut oamenii, s-au salutat, cunoştinţe vechi, au băut un pahar de vin, de pălincă, au servit ceva şi toată lumea s-a simţit foarte bine. Iar pe scenă, copiii noştri, tinerii noştri, cu dansuri, cu muzică tradiţională, au distrat populaţia. Din punctul meu de vedere, a fost o zi foarte frumoasă şi asta trebuie să aibă continuitate", a declarat duminică, pentru AGERPRES, preşedintele UDMR Sălaj, deputatul Seres Denes.
Potrivit acestuia, la manifestare au fost prezenţi nu doar maghiari, ci şi români.
"Sunt prieteni, cunoscuţi, vecini care se bucură de această sărbătoare şi se simt bine", a conchis Seres Denes.
Printre românii care au venit, duminică, la sărbătoarea comunităţii maghiare s-a numărat, alături de alte oficialităţi locale, şi prefectul judeţului Sălaj, Cristian Bîrsan.
"Mă bucur foarte mult să pot fi prezent la sărbătoarea etnicilor maghiari. Sunt o parte a comunităţii noastre, sunt oameni cu care avem relaţii de prietenie, creăm împreună o atmosferă interculturală, multiculturală şi ne bucurăm că formăm fiecare dintre noi o piesă în acest mic puzzle, care înseamnă comunitatea sălăjeană", a precizat, pentru AGERPRES, Cristian Bîrsan.
Sărbătoarea a inclus, printre altele, şi o etalare a mâncărurilor tradiţionale maghiare, din care au putut degusta, gratuit, toţi cei prezenţi.
"Oamenii sunt bucuroşi că-şi pot arăta calităţile, că-şi pot arăta meşteşugurile, că prezintă lucruri speciale, care le fac în mod obişnuit şi la ei la vie, şi la ei acasă, dar aici parcă e o atmosferă aşa mai, cum să spun, mai destinsă şi cu participare mai largă. Bucătăria maghiarilor din Sălaj este o bucătărie destul de, cum să spun, specială. În sensul că sunt pretenţioşi, sunt fani ai calităţii şi ai gustului, dar sunt şi cei care s-au adaptat vremurilor mult mai bine. Ei dau cu plăcere orice secret al preparatele lor tuturor, chiar şi românilor, chiar şi celorlalte etnii, dar o fac cu mândrie şi lucrurile astea au fost benefice în ani, în timp, pentru că aşa s-au transmis atâtea şi atâtea minuni culinare, dar au şi păstrat esenţa alimentaţiei proprii. De exemplu, niciodată într-o zamă, într-o supă, într-o leveşe românească nu o să vezi cărălabă, adică gulie, nici varză, dar la unguri nu lipseşte. Sau niciodată la tocanele româneşti, chit că, într-un fel, vor să imite bucătăria maghiară şi, în special, gulaşul, nu o să pună românul niciodată chimen. Maghiarul cu aia începe", a precizat, pentru AGERPRES, expertul în gastronomie tradiţională Mircea Groza.
Acesta a subliniat, la rândul său, bunele relaţii existente în Sălaj între cele două etnii, română şi maghiară.


































Comentează