Tendinţa actuală de a renunţa la pâine, considerată tot mai mult a fi un aliment inutil şi care îngraşă este o greşeală - subliniază nutriţionistul Marius Călinici.
”Pâinea, consumată în cantităţi normale, nu îngraşă, pentru că nu are o valoare calorică extraordinară. Consumul excesiv de pâine poate, însă, îngrăşa”, admite el. Referitor la aportul insuficient de fibre vegetale, minerale şi vitamine al pâinii albe, nutriţionistul spune că acesta ne poate afecta negativ numai dacă am mânca exclusiv pâine. ”Câtă vreme nu se mănâncă pâine izolat, ci cu legume şi alte alimente, acest risc nu există. Este o greşeală să se abandoneze pâinea”, punctează el.
Medicul spune că nici presupuse efectele alergogene ale glutenului din grâu nu sunt deplin probate din punct de vedere ştiinţific şi că, din contră, amidonul şi glucidele complexe conţinute de făina de grâu reprezintă o sursă benefică de nutrienţi pentru organism.
Contrar credinţei populare, pâinea nu ajută la digestie, dar nici nu strică - spune Călinici - atâta vreme cât nu se consumă foarte multă şi în stare foarte proaspătă. ”Pâinea foarte proaspătă are multă apă, ceea ce o face mai greu se îmbibat de către sucurile gastrice. Pâinea veche de o zi este cel mai uşor de digerat”, precizează el.
”Pâinea noastră cea de toate zilele” face parte din hrana zilnică de mii de ani. Nutriţionistul Marius Călinici spune că, pe teritoriul locuit acum de români, principala cereală cultivată era meiul, o cereală nepanificabilă, din care se obţinea terciul.
”Se cultiva meiul pentru că este o cereală cu perioadă de vegetaţie scurtă, ce se putea semăna primăvara târziu şi se cocea vara devreme. Se potrivea condiţiilor istorice de atunci”, explică el.
Bucătarul Mircea Groza, ”specializat” în bucătăria daco-romană, spune că strămoşii noştri daci cultivau, alături de meiul din care făceau terci şi chiar lipii nedospite, uscate la soare, şi grâu. ”Era un grâu mai special, cu o singură boabă, dar mai mare, triticum monococcum. Totuşi, meiul era pe primul loc în ceea ce priveşte consumul de cereale”, spune bucătarul. Potrivit acestuia, pâinea din grâu era coaptă în acele vremuri folosind ţesturi, un soi de cupole din lut, care înmagazinau căldura produsă de focul făcut pe o vatră.
Nutriţionist: Este o greşeală să se abandoneze pâinea
Explorează subiectul
Articole Similare

58
Cum a ajuns Decembrie dintr-o lună magică, un stres care nu te lasă să dormi. Specialiștii explică fenomenul
58

52
O variantă a virusului gripal A care circulă la nivel internațional a fost detectată în România
52

1.121
Băutura pe care mai toți adolescenții o beau obsesiv dă AVC: Medicii trag un semnal de alarmă
1.121

129
Frigul ne face pofticioși. De ce avem o poftă mai mare de mâncare pe timpul iernii
129

82
Autoritățile au implementat măsuri de urgenţă la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi după depistarea bacteriei Pseudomonas în apă
82

11
Bronzul la solar crește alarmant riscul de cancer de piele
11

1.859
Val de gripă în România. Varianta K a virusului gripal ajunge în țară. Ce recomandă medicii
1.859

73
Botulismul, pericolul ascuns din conservele lovite. Medicii trag un semnal de alarmă
73

83
Băuturile care nu trebuie consumate niciodată pe stomacul gol
83

8.796
ALERTĂ - Apă contaminată într-un mare spital de copii: ministrul Sănătății intervine de urgență la Iași
8.796

35
Românii fug de stomatolog. Aproape trei sferturi dintre adulți au dinți lipsă
35

92
Cum îndepărtăm ridurile de la buza superioară, denumite și ”Smoker lines” sau “coduri de bară”?
92

20
Arta ne vindecă inima. Beneficiile surprinzătoare ale picturii, muzicii și dansului asupra sănătății
20





















Comentează