Băuturile carbogazoase, consumate cu regularitate, pot să determine o creştere a riscului de apariţie a diabetului de tip 2, chiar şi în cazul persoanelor slabe, potrivit unui studiu realizat recent în Marea Britanie, informează bbc.com, preluat de mediafax.
Acelaşi studiu sugerează că reducerea cantităţii de băuturi carbogazoase ar putea contribui la scăderea numărului de persoane care dezvoltă diabet în Marea Britanie. Alţi experţi afirmă însă că greutatea corporală excesivă şi sedentarismul joacă un rol mai important (decât băuturile carbogazoase, n.r.) în dezvoltarea diabetului.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge, a fost publicat în British Medical Journal.
Oamenii de ştiinţă avertizează de multă vreme în legătură cu existenţa unei legături între obezitate, băuturi carbogazoase şi diabet.
Însă puţine studii au analizat ipoteza potrivit căreia persoanele care consumă cantităţi mari de băuturi carbogazoase sunt mai predispuse la a dezvolta diabet, indiferent de greutatea lor corporală.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au analizat datele furnizate de 17 studii realizate în acest domeniu.
"Tiparul" statistic pe care l-au descoperit sugerează că băuturile răcoritoare care conţin mult zahăr ar putea fi asociate cu un risc sporit de diabet, indiferent de greutatea corporală.
Profesorul Fumiaki Imamura, coordonatorul cercetării, a declarat: "Studiul nostru sugerează că, dacă toată lumea îşi reduce consumul de băuturi carbogazoase, atunci toată lumea are de câştigat".
Însă el recunoaşte că au existat anumite limite în realizarea studiului.
De exemplu, cercetătorii nu au luat în calcul modificările adoptate de oameni de-a lungul anilor în ceea ce priveşte obiceiurile lor de consum şi stilul de viaţă.
În plus, savanţii de la Universitatea Cambridge s-au bazat pe presupunerea că băuturile carbogazoase duc în mod direct la diabet - deşi o legătură directă nu a fost încă demonstrată oficial.
Tom Sanders, profesor de nutriţie la Universitatea King's College din Londra, consideră că vârsta, obezitatea şi sedentarismul reprezintă principalii factori de risc asociaţi cu dezvoltarea diabetului de tip 2.
El spune că majoritatea cazurilor noi de diabet de tip 2 sunt diagnosticate la persoane de peste 50 de ani - o categorie de vârstă care nu este în mod tradiţional asociată cu consumul de băuturi carbogazoase.
Băuturile carbogazoase au efecte dăunătoare chiar şi asupra persoanelor slabe - studiu
Explorează subiectul
Articole Similare

3.345
Încă un caz de lepră confirmat în România
3.345

3.361
Ce este lepra, cum se manifestă şi cum se tratează - Medic: "Trebuie să o luăm exact aşa cum este luată în restul Europei"
3.361

45
Spitalul Judeţean Arad are un nou biometru optic, care permite măsurarea cu acurateţe a unor parametri oculari
45

1.085
Gripa a apărut mai devreme și pune presiune pe spitale. Ce se întâmplă iarna aceasta și cine ar trebui să se vaccineze
1.085

252
Eli Lilly raportează rezultate record pentru noul său medicament împotriva obezităţii, cu pierdere în greutate de până la 28,7% în studiul finalizat
252

2.887
Descoperie-bombă a oamenilor de știintă: postul intermitent modifică legătura dintre creier și intestin
2.887

2.843
Avertisment medical major: grupa ta de sânge îți poate crește riscul de AVC. Cine intră în zona de pericol
2.843

2.156
Cercetările recente arată că un ingredient dintr-un aliment popular ar putea încetini îmbătrânirea
2.156

412
Ce facem zilnic fără să știm că ne scurtează viața - Cercetătorii avertizează asupra unui obicei banal
412

1.337
Medicii avertizează: Aceste alimente te pot face să te simți și mai rău când ești răcit / Ce ar trebui să mănânci
1.337

46
Smart Hospital Târgu Mureș se va finaliza până la mijlocul anului 2026
46

21
OMS: Nu există nicio legătură între vaccinuri și autism
21

9.279
ALERTĂ Ministrul Sănătății anunță confirmarea unui caz de lepră pe teritoriul României: Alte trei cazuri sunt în analiză / Update
9.279





















Comentează