Efectele pozitive ale consumului de usturoi asupra bolilor cardiovasculare au făcut obiectul unui mare număr de studii, însă cel realizat de cercetători de la Universitatea California, pe lângă că le confirmă, adaugă noi elemente, scrie marţi passionsante.be, citat deAgerpres.
Prima etapă a cercetării a constat în trecerea în revistă a studiilor consacrate unui consum suplimentar de usturoi în condiţiile existenţei unei serii de factori de risc cardiac şi vascular: hipertensiune, exces de colesterol, rigiditate arterială sau depuneri de calciu în artere. Principala concluzie a fost că beneficiile sunt variabile, însă reale în general, fără efecte secundare semnificative.
Cercetătorii americani au desfăşurat apoi un experiment pe persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani, la care fusese diagnosticat un sindrom metabolic. Acesta se defineşte prin prezenţa a cel puţin trei probleme de sănătate dintre următoarele: hipercolesterolemie (cu un nivel prea scăzut al "colesterolului bun"), hipertensiune, exces de greutate (îndeosebi obezitate abdominală), hiperglicemie, hiperinsulinemie (nivelul insulinei prea ridicat). Persoanele cu sindrom metabolic prezintă un risc crescut de diabet de tip 2 (DT2), boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral (AVC).
Voluntarii au fost împărţiţi în două grupe, fiind observaţi timp de un an. Unii au primit zilnic un supliment de 2,5 grame de extras de usturoi, iar ceilalţi, doar un placebo (substanţă inactivă). Participanţii au fost supuşi la începutul experimentului unei explorări medicale prin care să se afle starea lor arterială şi să se vizualizeze plăcile care obturau arterele.
S-a constatat că usturoiul acţionează extrem de favorabil asupra plăcilor în formare (care nu sunt încă "tari") şi limitează dezvoltarea de noi obstrucţii. Altfel spus, suplimentarea cantităţii de usturoi consumate a contribuit la scăderea riscului cardiovascular (o atenţie deosebită a fost acordată în studiu arterelor coronare). Cercetătorii apreciază că, în prezenţa unor factori de risc cardiovascular, usturoiul reprezintă "un potenţial protector", aşa încât cei care îl includ regulat în alimentaţie sunt favorizaţi în acest sens, încheie passionsante.be.
Studiu: cum ne protejează usturoiul arterele
Explorează subiectul
Articole Similare

27
SUA autorizează prima terapie profilactică orală la copii mici pentru angioedemul ereditar
27

650
Ce se întâmplă în organism după o doză de Coca-Cola
650

1.807
Boală dispărută de decenii se răspândește din nou în Europa: România are două cazuri, Croația a confirmat altul
1.807

59
Ministrul Sănătăţii: Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecţioase din Baia Mare, printre cele mai bine organizate din ţară
59

596
Spitalul în care poți merge în vacanță
596

21
SJU Vâlcea investește în dotarea Secției Oftalmologie și pregătește modernizarea Maternității
21

131
Revoluție în imagistica medicală: scanări mai rapide și mai sigure cu noua tehnologie CZT
131

954
România, printre cele mai bolnave țări din UE: Fumatul, alcoolul și mâncarea nesănătoasă, viciile la care nu pot renunța românii
954

1.757
Un ingredient cheie din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea, arată cel mai recent studiu. Și nu, nu are legătură doar cu antioxidanții!
1.757

109
Ministrul Sănătăţii: Bugetul pentru tratamentul AVC crește la 66 de milioane de lei
109

2.739
Alimentele pe care nu trebuie să le pui niciodată în folie de aluminiu. Au risc crescut de contaminare
2.739

61
Târgu Mureș va avea un centru de arși complet operațional din primăvara viitoare
61

37
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Sf. Maria' Iași reia dezinfecția rețelei de apă
37





















Comentează