Mortalitatea prin bolile cardiovasculare în România este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, a declarat, joi, cu prilejul unei conferinţe privind hipertensiunea arterială, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dragoş Vinereanu.
"Bolile cardiovasculare în România răspund de 60% dintre decese, în timp ce cancerul răspunde de 19% dintre decese. Speranţa de viaţă în România este cu circa zece ani mai redusă decât în UE iar acest lucru este cauzat în special mortalităţii prin bolile cardiovasculare. În ultimii 16 ani, mortalitatea prin bolile cardiovasculare nu s-a modificat, în special prin creşterea mortalităţii cardiovasculare prin hipertensiune asociată cu o reducere a mortalităţii cardiovasculare prin infarct probabil datorat Programului de Tratament Intervenţional al Infarctului miocardic acut. Deşi populaţia a scăzut cu aproape 15% în aceşti 16 ani, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 3-5%", a spus Vinereanu.
El a afirmat că hipertensiunea arterială netratată duce la complicaţii majore - infarctul de miocard şi accidentul vascular cerebral -, foarte important fiind screeningul.
Medicul a subliniat că a scăzut vârsta celor care au hipertensiune arterială.
"Vorbeam de hipertensiune undeva peste 60-65 de ani. Deja, peste 40 de ani când văd un pacient primul lucru la care mă gândesc este că a venit pentru hipertensiune. A scăzut vârsta din cauza stresului, fumatului, creşterea consumului de sare, care este mare în România, celorlalte boli care toate conduc la hipertensiune", a susţinut medicul.
Preşedintele al Societăţii Române de Hipertensiune, Maria Dorobanţu, a afirmat că principalele cauze care provoacă hipertensiune arterială sunt obezitatea şi consumul de sare.
"Creşte prevalenţa pentru că în aceeaşi măsură sau şi mai mult creşte obezitatea şi de asemenea consumul de sare. Românii mănâncă peste 12 grame de sare pe zi iar hipertensivii spre 14. În mod normal ar trebui maximum 5 grame, iar hipertensivii 3-4 grame de sare pe 24 de ore. Aceşti doi factori pot să fie evitaţi. În felul acesta se poate face prevenţie de hipertensiune arterială. Cel mai bogat aliment în sare este pâinea", a spus medicul cardiolog.
Dragoş Vinereanu: Bolile cardiovasculare în România răspund de 60% dintre decese
Explorează subiectul
Articole Similare

167
Cum a ajuns Decembrie dintr-o lună magică, un stres care nu te lasă să dormi. Specialiștii explică fenomenul
167

63
O variantă a virusului gripal A care circulă la nivel internațional a fost detectată în România
63

1.508
Băutura pe care mai toți adolescenții o beau obsesiv dă AVC: Medicii trag un semnal de alarmă
1.508

139
Frigul ne face pofticioși. De ce avem o poftă mai mare de mâncare pe timpul iernii
139

85
Autoritățile au implementat măsuri de urgenţă la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi după depistarea bacteriei Pseudomonas în apă
85

13
Bronzul la solar crește alarmant riscul de cancer de piele
13

1.908
Val de gripă în România. Varianta K a virusului gripal ajunge în țară. Ce recomandă medicii
1.908

75
Botulismul, pericolul ascuns din conservele lovite. Medicii trag un semnal de alarmă
75

86
Băuturile care nu trebuie consumate niciodată pe stomacul gol
86

8.931
ALERTĂ - Apă contaminată într-un mare spital de copii: ministrul Sănătății intervine de urgență la Iași
8.931

35
Românii fug de stomatolog. Aproape trei sferturi dintre adulți au dinți lipsă
35

95
Cum îndepărtăm ridurile de la buza superioară, denumite și ”Smoker lines” sau “coduri de bară”?
95

20
Arta ne vindecă inima. Beneficiile surprinzătoare ale picturii, muzicii și dansului asupra sănătății
20





















Comentează