Porumbele sunt fructe ale porumbarului (Prunus Spinosa), un arbust salbatic din familia rozaceelor, ce creste la campie, in zonele montane si care poate atinge 3 metri inaltime. Dintre toate fructele de padure, porumbele sunt cele mai bogate in tanin. Contin totodata minerale importante precum calciu, potasiu, zinc, fier, cupru, sodiu, magneziu, dar si vitamine precum provitamina A, vitamine din complexul B si vitamina C.
Fructele au actiune astringenta si diuretica, si sunt recomandate in dureri de stomac, diaree, dizenterie, afectiuni renale, dischinezii biliare, guta, tuse convulsiva, stimularea digestiei. Sunt folositoare si ca dezinfectant al cailor urinare si in tratamentul artritelor.
Continutul mare de tanin, acesta fiind un antioxidant puternic, care actioneaza asupra imunitatii organismului, le confera porumbelor calitatea de dezinfectant puternic. Taninul actioneaza in locurile pe unde trece, incepand cu cavitatea bucala unde indeparteaza tartrul de pe dinti, apoi in esofag unde actioneaza ca un ulei asupra unor amigdale bolnave si ajungand in stomac unde devine un pansament pentru toata flora stomacala.
Porumbele stimuleaza imunitatea, ferind organismul de raceala si gripa, tonifica oasele, dintii si unghiile, potrivit bzi.ro. Potasiul continut de acestea ajuta la o stabilizare a pulsului inimii si reglarea hipertensiunii arteriale. Consumul de porumbe creste pofta de mancare.
Pentru proprietatile lor terapeutice, se folosesc sub forma de decoct, suc, compot, sirop, gem, cidru, ceaiuri, vinuri, must sau combinate cu miere.
Cum se folosesc florile, frunzele si scoarta
In scop medicinal, de la porumbar se mai folosesc florile, mugurii, frunzele si scoarta. Florile se culeg imediat dupa inflorire, una cate una. Ele contin flavone, acizi organici, glicozide, kemferol, saruri de magneziu si potasiu si sunt recomandate ca sedativ si diuretic in tratamentul nefritelor, cistitelor si enteritelor. In homeopatie, florile porumbarului se folosesc in preparatele pentru combaterea durerilor de cap si in afectiunile cardiace.
Mugurii au actiune tonica generala, de stimulent al mecanismelor de crestere si dezvoltare si in dizarmoniile hormonale. Toate acestea ii recomanda in caz de: deficit imunitar, convalescente postgripale sau dupa boli pulmonare, debilitate psiho-fizica, anorexie, inapetenta, astenie generala, neurastenie, anemie, dizarmonii de crestere la copii, acnee juvenila si furunculoza provocate de poluarea atmosferica.
Frunzele se culeg prin luna iulie si se recomanda in eruptii tegumentare, boli de rinichi, vezica, pentru eliminarea toxinelor din corp. Din coaja arbustului se prepara ceai care ajuta la curatarea plamanilor.
Precautii
Porumbele au si un contin redus de glicozid al acidului cianhidric si nu trebuie consumate in cantitati mari. Sunt surse conform carora porumbele nu s-ar consuma crude deoarece contin amigdalina (cunoscuta si sub numele de vitamina B17) care este destul de controversata.
Despre amigdalina se spune ca ar fi toxica. O forma sintetica a amigdalinei (laetrile) a fost comercializata inca din anii 50 ca tratament pentru diversele forme de cancer, dar cu rezultate negative, fiind in cele din urma interzisa comercializarea acesteia in Statele Unite.
Alte surse afirma ca, din contra, amigdalina naturala (obtinuta din natura), consumata in cantitati moderate, ar contribui la cresterea capacitatii corpului de a lupta impotriva cancerului. Amigdalina se regaseste si in samburii de caise, migdale amare sau piersici, precum si in alte alimente in cantitati reduse: nuci de macadamia, fasole, mei, anumiti germeni, afine si multe altele.
Aceasta substanta este distrusa prin supunerea fructelor la temperaturi foarte scazute (primul inghet) sau prin fierbere.
De ce e bine să consumăm porumbe
Explorează subiectul
Articole Similare

512
Gripa a apărut mai devreme și pune presiune pe spitale. Ce se întâmplă iarna aceasta și cine ar trebui să se vaccineze
512

168
Eli Lilly raportează rezultate record pentru noul său medicament împotriva obezităţii, cu pierdere în greutate de până la 28,7% în studiul finalizat
168

2.571
Descoperie-bombă a oamenilor de știintă: postul intermitent modifică legătura dintre creier și intestin
2.571

2.525
Avertisment medical major: grupa ta de sânge îți poate crește riscul de AVC. Cine intră în zona de pericol
2.525

1.945
Cercetările recente arată că un ingredient dintr-un aliment popular ar putea încetini îmbătrânirea
1.945

340
Ce facem zilnic fără să știm că ne scurtează viața - Cercetătorii avertizează asupra unui obicei banal
340

1.298
Medicii avertizează: Aceste alimente te pot face să te simți și mai rău când ești răcit / Ce ar trebui să mănânci
1.298

36
Smart Hospital Târgu Mureș se va finaliza până la mijlocul anului 2026
36

20
OMS: Nu există nicio legătură între vaccinuri și autism
20

8.923
ALERTĂ Ministrul Sănătății anunță confirmarea unui caz de lepră pe teritoriul României: Alte trei cazuri sunt în analiză / Update
8.923

30
Memorialul 'Suflarea vieții' inaugurat la UMFST Târgu Mureș, în amintirea pacienților COVID
30

90
Un nutriționist explică ce trebuie să faci ca să eviți bolile sezonului rece. Obiceiurile care te pot ține departe de răceli și gripă
90

149
Gripa H3N2 lovește puternic în Marea Britanie. Medicii avertizează asupra unui sezon sever și cer vaccinare urgentă
149





















Comentează