Flexibilitate cu privire la defrişarea plantaţiilor de viţă de vie şi dezvoltarea vinului fără alcool: Parlamentul European şi cele 27 de state membre UE au aprobat joi un plan de sprijin pentru sectorul viticol aflat în dificultate, informează AFP, potrivit Agerpres.
Acest acord între deputaţii europeni şi statele membre ale UE deschide calea pentru ca aceste măsuri să intre în vigoare în următoarele săptămâni.
Comisia Europeană a anunţat, la sfârşitul lunii martie, un plan pentru a veni în sprijinul unui sector viticol aflat în criză, zdruncinat de schimbările climatice, de scăderea consumului de alcool în Europa şi de impunerea de tarife vamale în Statele Unite.
Pentru a evita supraoferta şi a menţine stabilitatea pieţei, Uniunea Europeană va oferi statelor membre mai multă flexibilitate în operaţiunile de defrişarea a plantaţiilor de viţă de vie.
"Oferim sectorului instrumentele necesare pentru a face faţă crizei profunde cu care se confruntă. Printre acestea se numără măsuri de reglementare a ofertei în funcţie de cerere, inclusiv posibilitatea finanţării măsurilor de criză, cum ar fi defrişarea plantaţiilor cu viţă de vie, cu fonduri europene", a subliniat eurodeputata spaniolă Esther Herranz Garcia (PPE, dreapta), raportoare pentru acest text.
În contextul provocărilor climatice, Uniunea Europeană va majora, de asemenea, plafonul ajutorului european de la 50% la 80% din sumele investite pentru adaptarea podgoriilor la perturbările climatice actuale.
Pentru a se adapta la noile modele de consum, Bruxelles-ul insistă şi pe dezvoltarea vinului fără alcool, datorită etichetării armonizate. Termenul "fără alcool", însoţit de abrevierea "0,0%", poate fi utilizat în cazul în care conţinutul de alcool al produsului nu depăşeşte 0,5%. Produsele cu un conţinut de alcool de 0,5%, şi care reprezintă o reducere de cel puţin 30% faţă de aceeaşi categorie de vin înainte de dealcoolizare, trebuie etichetate cu "alcool redus".
UE încurajează, de asemenea, inovaţia, inclusiv produsele aromatizate şi intenţionează să sprijine în continuare turismul oenologic
Cu 60% din producţia globală, Uniunea Europeană este principalul producător, consumator şi exportator de vin la nivel mondial.
Într-un raport recent, UE a informat că se aşteaptă la o scădere cu 1% a consumului european de vin în fiecare an, din cauza schimbării stilului de viaţă. Consumul ar urma să ajungă la 19,8 litri pe persoană în 2035, de la o medie anuală de 22,3 litri între 2020 şi 2024.
În ceea ce priveşte tarifele americane pentru vinurile şi băuturile spirtoase europene, Bruxelles-ul este în continuare nesigur şi mai speră că va obţină o scutire.


































Comentează